Her türlü malzemeden üretilen kullanılmış ürünlerin, kendi grupları içinde ayrıştırılarak geri dönüştürülmesi ve tekrar kullandırılması şu an dünyamız ve geleceğimiz için yerine getireceğimiz en önemli görevlerden biri. Bu sorumluluğu yerine getirmek için Türkiye’de de Sıfır Atık Projesi başlatıldı. “Ben daha yeşil bir çevre için neler yapabilirim?” diyenler; Sıfır atık nedir, Sıfır Atık Projesinin faydaları nelerdir, sıfır atık sistemi nasıl kurulur, sıfır atık projesi için ne yapabiliriz sorularını sizin için yanıtladık.
Dünya nüfusu artıyor. Tüketim artıyor. İnsanlık kalabalıklaşıp tüketmeye ve çöp üretmeye devam ettikçe, ekolojik sistem çöküyor. Herkes daha dayanıklı ve uzun ömürlü ürünleri kullanmak istiyor. Ancak bir ürünün kullanım süresi uzadıkça doğada kaldığı zaman da artıyor. Diğer yandan doğal ve doğada kaybolabilen maddeler kullansak da direkt çöpe attığımızda, çevre adına sadece çöp, yani atık oluyor. Doğamız, geleceğimiz, çocuklarımız ve hayvan dostlarımız için bırakacağımız en büyük miras tertemiz bir dünya… Gelişmiş ülkelerin yıllardır hassasiyetle sürdürdükleri bu çevrecilik felsefesi Türkiye’de de Sıfır Atık Projesi ile hayat buluyor. Sıfır Atık Projesi hakkında tüm detaylar yazımızda.
Sıfır Atık Nedir?
Sıfırı atık felsefesi ile atık malzemeler geri dönüştürülerek yeniden değerlendiriliyor. Bu şekilde sağlanan atık yönetimi ile hem israfın önüne geçmek hem de ürünlerde geri dönüşüm yapmak hedefleniyor. Sıfır atık felsefesi ile ilerleyen işletmeler hem kendi ekonomilerine hem de dünya ekonomisine katkı sağlıyorlar. Sıfır atık yöntemini hayatının normali haline getiren bireyler ise doğal kaynakları daha verimli kullanmış oluyor ve böylelikle dünya çok daha sağlıklı hale geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra belediyeler ve işletmeler de büyük ölçekli kontrol için Sıfır Atık Proje’sinin içinde yer alıyor. Özetle Sıfır Atık, dengeli tüketim ve tüketileni doğru yöntemlerle ayrıştırma ve geri dönüştürme anlamını taşıyor.
Sıfır Atık Projesinin Faydaları Nelerdir?
Sürdürülebilir verimlilik ve israfın önlenmesinin amaçlandığı Sıfır Atık Projesi, Türkiye’de bilinçli tüketiciler, özellikle de gençler tarafından hassasiyetle takip edilip uygulanıyor. Sınırlı kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz ve doğal kaynaklar bu tüketime cevap vermeye zorlanıyor. Su kaynakları acil durum sinyalleri vermeye çoktan başladı! Denizlerimiz kirleniyor ve balıklarımız hastalanıp ölüyor. Kağıtlarımızı üreten ağaçlarımız ise kuraklıkla yok olmaya mahkum hale geliyor. Sıfır Atık felsefesini benimseyen işletme ve bireyler dünya için iyilik yapmayı hedefliyor. Sıfır Atık Projesi ile doğa sağlığını kazanırken insanlık eş zamanlı olarak sağlığına kavuşuyor.
Sıfır Atık Projesi’nde yer almak “Doğayı ve dünyayı seviyorum” demenin en gerçekçi halidir. Farkındalık olarak ifade edilen Sıfır Atık Projesi ile temiz bir ortam yaratılır. Bireysel olarak yapacağımız, çöpü atarken ayrıştırma işlemiyle daha temiz bir dünya, daha sağlıklı bir yaşam ve daha güzel bir çevrede hayatımızı sürdürebiliriz. Ayrıca çevreci bireyler, çevreci işletmeler ve çevreci ülkelerin, çevreye zarar verenlere göre çok daha saygın bir imajları var.
Sıfır Atık Projesi İçin Ne Yapabiliriz?
- Plastikler biz bu dünyadan gittiğimizde bile dünyada yüzlerce yıl kalmaya devam ediyor. Bunu önlemek için plastikleri kendi çöp kutusuna atarak, çevremizi yüzyıllarca sürecek bir yükten kurtarmış oluruz. Plastiklerin geri dönüşüme kazandırılması ile ekonomiye de büyük bir katkı sağlarız.
- Lavabonuzdan dökeceğiniz kullanılmış bir su bardağı yağ, tonlarca suyu kirletir. Sularımız kirlendikçe geleceğin suyunu bugünden tüketmiş oluruz. Ayrıca oksijenimizin yüzde 80’nini üreten okyanus ve denizlerimiz de kirlenir. Ve tabi deniz canlıları sağlıksız bir ortamda yaşamaya çalışırken, soyları tükenme tehlikesine girer. Kullanılmış yağları kapaklı bir kavanozda ya da şişede biriktirip atık yağ kutularına atmak sularımızı ve sağlığımızı korur.
- Metal ürünlerin birçoğu geri dönüştürülebilir. Ancak doğaya çöp olarak atıldıklarında paslanırlar ve bu pas toprağa, dolayısıyla da gıdalarımıza karışır. Bunu önlemek için tek yapmamız gereken kullanılamayan metal ürünleri kendi geri dönüşüm kutusuna atmaktır.
- Kullanılmış piller çevrenin en büyük düşmanıdır. Pil toprağı zehirler. Olduğu bölgede ağaç ve çiçekler yetişmez ve bu onlarca yıl sürer. Toprak altındaki solucanlar ve toprak altında yuvası olan hayvanlar için çok zararlıdır. Atık pilin olduğu topraktan çıkan besini tüketmek ise insan için kanserojen etkisi yaratır. Atık pillerinizi bir poşette biriktirip atık pil kutularına atabilirsiniz.
- Cam doğada diğer materyallere göre çok daha kısa sürede kaybolsa da orman yangınlarının en büyük sebeplerinden biridir. Doğaya atılan bir şişe, güneş ışınlarını yansıtarak orman yangınlarına sebebiyet verir. Ayrıca doğada bulunan kırık camlar, sokak hayvanlarını yaralayabilir. Cam ürünleri ve şişeleri mutlaka cam geri dönüşüm kutularına atmamız gerekir.
- Maske, eldiven, ilaç gibi ürünler geri dönüştürülmez. Atık olarak yok edilir. Ancak, bunları da hijyeni ve sağlığı sürekli kılmak için kendi geri dönüşüm kutularına atmamız gerekir.
- Gıda atıkları ise geri dönüştürüldüğünde doğal gübre olarak doğaya kazandırılabilir. Bunun için evinizde kompost yapabilir ve gıda çöpünüzü toprağa gömebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa gıda atıklarınızı ayrı bir çöp kovasında biriktirerek çöpe atabilirsiniz. Çöplerimizi toplayan belediyeler bu kompostu doğal olarak gerçekleştiriyorlar.
Sıfır Atık Sistemi nasıl kurulur?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özenle takip edilen Sıfır Atık Projesi’nde işletmenizle yer almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- Görevlendirin; Sıfır atık sisteminiz için bir kişi yada ekip görevli olmalıdır. Bu kişi ya da ekip, sistemin kuruluşundan sonrasında denetlenmesine kadar takip etmekle sorumludur.
- Analiz yapın; İşletmenizde en çok tüketilen ve atık olan ürünleri belirleyin ve listelendirin. Sıfır Atık Projesi’nde kapsamında hangi geri dönüşüm kutularına ihtiyacınız olduğunu tespit edin. Örneğin bir restoranda yağ çok tüketilirken, bir ofiste en çok kayıt tüketilebilir.
- Eğitim verin; İşletmeniz için bir yenilik olacak olan bu sistemi tüm ekibinizle paylaşın. Ve iş dışındaki hayatlarında da uygulamalarını ifade edin. Bun faydalarından ve kazançlarından bahseden bilgilendirmeler hazırlayın.
- Raporlama yapın; Sıfır Atık Proje’nin katkılarını görebilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sizden raporlama isteyecektir. Sıfır atık ekibinizin bu raporlamayı yapmasını isteyin. Rapor sonucunda belirlenen eksiklikleri de ivedilikle kendi Sıfır Atık Proje’nizde giderin.
Bireysel olarak Sıfır Atık Projesi’ne katkıda bulunmak istiyorsanız, ilk olarak göreve ailenizden başlayın. Evinizi paylaştığınız kişileri bilinçlendirin ve ilk olarak mutfağınızda bir geri dönüşüm alanı oluşturun. Ardından oturduğunuz apartman ve sokak için belediyenizden bir geri dönüşüm alanı kurulmasını talep edebilirsiniz. Ücretsiz olarak kurulumlar sağlanacaktır.
Daha temiz bir gelecek için Sıfır Atık Projesi’ni destekleyin.
Sıfır Atık Kutularını İncelemek İçin Hemen TIKLAYIN.