Dünya da her türlü kaynağın tükenme aşamasına gelmesi sıfır atık farkındalığını artırdı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2017 yılından bu yana Sıfır Atık Projesi kapsamında çeşitli projeleri hayata geçirmektedir. Belediyelerin ve sosyal sorumluluk çalışmalarına önem veren şirketlerin sıfır atık yönünde yürüttüğü projelerin yanı sıra bu konuda bireysel bilinçlenme de giderek yaygınlaşmaktadır. Doğal kaynaklar, küresel ekonominin işleyişini ve yaşam kalitesini destekler. Bu kaynaklar yakıtlar, mineraller ve metaller gibi hammaddelerle birlikte gıda, toprak, su, hava, biokütle ve ekosistemleri de içerir. Ancak unutulmamalıdır ki ekonominin iyi işleyebilmesi için kaynakların ve hammaddelerin akışı kesintisiz olmalıdır. Kaynakların sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yönetilmesi ise ancak sıfır atık bilinci ile gerçekleşebilir. Peki, sıfır atık nedir? Sıfır atık konusunda bireysel olarak neler yapılabilir? www.sifiratik.gov.tr sıfır atığı şu şekilde tanımlamaktadır: “Sıfır Atık” israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan; atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.
Bireysel olarak bu konuda yapılabilecekler ise şunlardır:
Sıfır atık kutuları çeşitli internet siteleri üzerinden satın alınabilir. Türüne ve özelliklerine göre değişen fiyatlarda satışa sunulan sıfır atık kutularının fiyatları gerek kurumlar gerek bireyler için oldukça ulaşılabilirdir. Siz de daha iyi bir gelecek hayal ediyor ve yeni nesillere güzel bir gezegen bırakmak istiyorsanız, sıfır atık kutusu edinerek bu konudaki ilk adımınızı hemen atabilirsiniz.
Sıfır Atık Kutuları, kullanılmayan ama hala işe yarar veya geri dönüştürülebilir ürünlerin depolanmasını sağlar. Böylelikle bu ürünler ya geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilir hale gelir ya da çevre kirliliği yaratmayacak yöntemlerle çöplüklere götürülerek yok edilir. Sıfır atık çöp kutuları daha temiz bir çevrede yaşamak ve doğal kaynakları sürdürülebilir kılmak için son derece önemlidir. Kağıt, plastik, pil, yağ, ambalaj, deterjan gibi maddeler doğaya hem zarar verir hem de uzun süre dünya üzerindeki varlıklarını devam ettirerek çevremizi kirletir. Bu durum hem kaynakların tükenmesine neden olur hem de canlı yaşamını ciddi anlamda tehdit eder. İşte bu yüzden gerek belediyelerin sağladığı sıfır atık üniteleri gerekse evler için üretilmiş sıfır atık kutuları hayati değer taşır.
Sıfır atık kadar her atığı aynı kutuya atmamak da bu yaklaşımın önemli püf noktalarından biridir. Üretilen çöplerin kategorize edilmesi ve buna göre farklı atık kutularına atılması gerekir. Bu şekilde hem kötü kokular önlenir hem de geri dönüşüm daha pratik bir şekilde sağlanabilir. Örneğin, cam, yağ, kağıt, metal ve pil gibi ürünler için ayrı ayrı atık kutuları üretilmektedir. Bunların yanında metal sıfır atık kutuları ve 3’lü, 4’lü, 5’li sıfır atık kutuları da bulunmaktadır. Böylelikle işletmenin büyüklüğüne veya atık malzemenin çeşidine göre farklı türlerde sıfır atık kutuları edinmek mümkün olur.
Artık bir atığa dönüşmüş olan metalleri, metal atık kutusunda toplayarak geri dönüşüm sağlamak, yaşadığımız gezegene yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir. Metal malzemeler doğada ancak 100 yıl sonra yok olur. Bu nedenle metalleri doğaya terk ederek yeni metal ürünler üretmektense, var olanları yeniden değerlendirmek gerekir. Metal sıfır atık kutularında toplanan metal maddelerin yüzde 67’sinin geri dönüştürülmesiyle yeniden yüzde 60 alüminyum, yüzde 30 bakır elde edilebilir. Bu da sürdürülebilir gelecek için metal sıfır atık kutularının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Talebiniz başarıyla alınmış. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.
Bir sorun oluştu. Daha sonra tekrar deneyiniz.