Kullanılmış, deforme olmuş ve son kullanma tarihi geçmiş olan pillerin her biri dikkatli olunmazsa dünyaya zarar veren atıklara dönüşebiliyor. Atık pil kutuları
Bir pil atığa dönüştüğü zaman dünyaya ne kadar zarar verebilir diye hiç düşündünüz mü? Düşünmeye başlasanız iyi olabilir. Basit bir pil deyip geçebildiğimiz eski bir pil olayları hiç tahmin etmeyeceğiniz kadar karmaşıklaştırabilir. Nasıl mı? Doğaya bırakılan her atık, toprak tarafından emiliyor. Peki bu ne demek? Bugün tükettiğimiz gıdaların, sebze ve meyvelerin tümünün yolunun topraktan geçtiğini hatırlayın. Belki de atık pilleri yiyoruzdur… Durumu bu denli ajite etmek neden önemli diye soracak olursanız; genetiği bozulmamış, sağlıklı ve mutlu nesiller için önce toprağımızı korumanız gerekiyor. Bu bilinci öncelikle çocuklarımıza aşılamalıyız. Bunun için atılması gereken adım ise aslında oldukça basit. Pilleriniz atığa dönüştüğünde, onları her çöpünüzü attığınız klasik çöp kutularına atmayın. Atık pil kutuları tam da bu noktaya devreye giriyor.
Kullanılmış, bitmiş, son kullanma tarihi geçmiş tüm piller artık birer pildir. Atık pilleri suya, toprağa, herhangi bir çöpe ya da kanalizasyona atmak bir insanlık suçu sayılabilir. Kullanılmayan tüm pillerin biriktirilip en yakındaki atık pil kutusu içine atılması gerekiyor. Atık pillerin toplandığı özel kutulara atık pil kutusu deniyor. Pillerin içindeki çeşitli kimyasallar, kurşun ve cıva gibi ağır metallerin doğayı ve hayvanları zehirlediğini unutmamak ve bu bilinçle pilleri serbestçe doğaya bırakmamak gerekiyor. Zira atık pillerin dünya sağlığını çok ciddi anlamda tehdit ettiğinin altını bir kez daha çizmekte fayda var. Ancak geri dönüşüm mümkün. Atık pil kutusu ile toplanan piller geri dönüştürülebiliyor. Bu da çoklu fayda anlamına geliyor. Hem yeni pil üretiminde kaynak tüketimi azaltılmış oluyor hem de piller doğaya zarar vermeden yeniden işlev kazanabiliyor.
Atık bir pil yaklaşık 4 metrekare toprağı ve 600 bin litre suyu kirletiyor. Ortalama bir halının üzerine koyacağınız küçücük bir kalem pil ya da büyük bir yüzme havuzunun içine bırakacağınız düğme bir pille tehlikenin boyutunu bireysel olarak test edebilirsiniz. Bakın basit bir pil diyerek geçiştirdiğimiz piller konusunda dikkatli olmazsak başımıza neler geliyor?
Piller çöpe atıldıklarında katı atık depolama sahasında zamanla bozuluyor ve bazı tehlikeli maddeler serbest hale geçiyor. Bu tehlikeli maddelerin başınsa ise cıva geliyor. Doğada bozulmayan cıva çevre sağlığı açısından son derece tehlikeli bir toksit madde. Akan pildeki cıva hızla deri veya solunum yolu ile vücuda girebiliyor. Bu maddenin eser miktarda suda bulunması bile çok ciddi bir tehlikeyi işaret ediyor.
Ağır metaller içerisindeki en tehlikeli toksit maddelerden biri de kadmiyum. Kadmiyum da piller çöpe atıldığında serbest hale geçip suya karışıyor. Kadmiyumlu sızıntı su, içme suyunu ve toprağı kirletiyor. Bu da gıda zinciri ve içme suyu ile insan vücuduna girmesi demek. Kadmiyumun vücuttaki yarılanma ömrü 10 ila 25 yıl. Pillerde bulunan bir başka ağır metal ise kurşun. Kurşun da solunum, içme suyu ve gıda zinciri yoluyla vücuda girebiliyor. Ciğerlere kadar ulaşan kurşun daha sonra kana karışıyor ve önce karaciğer, böbrek, beyin ve kas gibi yumuşak dokularda 35-40 gün bekledikten sonra kurşun metabolitleri yardımı ile kemik ve diş gibi dokularda yarılanma süresi 20 yılı buluyor. Vücuttaki kurşun kirliliği işitme bozukluğuna, sinir iletim sisteminde ve hemoglobin bileşiminde düşmeye, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere neden olabiliyor.
Ağırlıklı olarak kırmızı geri dönüşüm kutuları olarak üretilen atık pil kutuları belediyelerden temin ediliyor. Atık pil kutularının kırmızı renkli olmasının en temel sebebi ise tehlikeye dikkat çekmek… Online alışveriş sitelerinden de atık pil kutusu satın almak mümkün. Değişen fiyatlarda satışa sunulan atık pil kutuları her bütçeye uygun olacak şekilde temin edilebiliyor. Aynı zamanda kullanılacakları bölgenin yoğunluğuna göre farklı hacimlerde atık pil kutusu temin edilebiliyor.
Talebiniz başarıyla alınmış. En kısa sürede geri dönüş sağlanacaktır.
Bir sorun oluştu. Daha sonra tekrar deneyiniz.