Metal atıklar arasında pek çok ürüne ait ambalaj vardır. Ayrıca mutfaklarda kullanılan gereçlerden, hammaddelerden de atık elde edilmesi mümkündür. Metal atıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Alüminyum malzemeden üretilen içecek ambalajları
- Yağ ve salça gibi gıda maddelerinin konulduğu tenekeler
- Konserve için kullanılan kutular
- Çatal, bıçak gibi mutfaklarda sıklıkla kullanılan malzemeler
- Yiyeceklerin saklanması ve farklı amaçlarla kullanılan alüminyum folyolar
Metal atıklar, doğrudan çöpe atılmamalı ve geri dönüşüm amacıyla kullanılmalıdır. Geri dönüşümde kullanılan metal atıklar, bir taraftan ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunarken bir taraftan da çevre kirliliğinin önlenmesini sağlar. Sanayi tesislerinde üretim sürecinde sürekli yeni hammaddeler kullanılır. Bu nedenle hammadde temini için ciddi bir bütçe ayrılması gerekir. Hammaddeye ayrılan bütçeyi azaltmak için metal atıklar geri dönüştürülebilir.
Geri dönüşüm tesislerinde işlenen atıklar, tekrar kullanıma hazır hale gelir. 1 ton metal atığın geri dönüştürülmesi ile elde edilen sonuçlar şu şekildedir:
- 3 kg tutarında hammadde tasarrufu sağlanır.
- 95 kg sera gazı salınımı engellenir.
- Elde edilen enerji tasarrufu miktarı 642 kwh’dır.
- Enerji tasarruf oranı %90 seviyesindedir.
- Metal atıkların geri dönüşüm için kullanılması ile 3 depolama alanı kadar tasarruf sağlanır.
Metal Atıklar Geri Dönüşüm İçin Kullanılır mı?
Metal atıklar, geri dönüşüm maksadıyla kullanıma uygundur. Ancak bu konuda yeterli bilinç olmaması nedeniyle hatalı uygulamalar söz konusu olabilir. En sık karşılaşılan durumlardan biri atıkların çöpe ya da çevreye atılmasıdır. Bu durum ciddi bir çevre kirliliği sorunu yaratır. Metaller, doğada 100 yıla kadar yok olmadan kalabilir. Geri dönüşüme atılan metaller ise yeniden üretime dâhil edilir.
Atıklar kullanılarak yeni ürünler üretilmesi mümkündür. Geri dönüşüm metal atıklar kullanılarak yapılan üretim sayesinde firma sahipleri de ciddi bir tasarruf sağlar.
Sıfır atık politikası izlenerek metal atıkların tamamen geri dönüşüme yönlendirilmesinin ciddi faydaları vardır. Bu faydalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Üretim süreçlerinde verimlilik artışı meydana gelir.
- Kurumlar ve sanayi firmaları geri dönüşüme duyarlı hale gelirse toplumda da bu konuda bilinç ortaya çıkar.
- Firmalar geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak çevreci imajını güçlendirir.
Metal Atıklar Nasıl Geri Dönüştürülür?
Metal atıklar, belli aşamalardan geçirildikten sonra geri dönüştürülür. İlk aşama toplama aşamasıdır. Ardından ayrıştırma aşamasına geçilir. Sınıflandırma, kırma ve ezme işlemleri, geri dönüşüm süreçlerinin ilk aşamalarıdır. Ardından parçalama ve erime aşamaları gelir. Temizleme, katılaştırma ve yeniden kullanım da son aşamalarda yapılan işlemlerdir.
Geri dönüşüme atılacak metallerin hepsi belli bir alanda toplanmalıdır. Ardından mıknatıslar vasıtasıyla ayrıştırma sürecine geçilir. Geri dönüştürülebilir yapıdaki metaller, dönüşüme uygun olmayanlardan sınıflandırma aşamasında ayrışır. Üretim sonucunda kaliteli ürünler elde edilmesi için geri dönüşümdeki atıkların da kaliteli yapıda olması gerekir. Bu nedenle atıklar, kalitesine göre de ayrılır.
Ayrılan atıklar, makineler kullanılarak sıkıştırılır. Sıkıştırılan geri dönüşüm hurda malzemeler, özel fırınlarda eritilir. Metal türüne göre eritme işleminin süresi değişiklik gösterir. Ayrıca metal türü, uygulanacak temizleme yönteminin belirlenmesinde de etkilidir. Katılaştırma aşaması da tamamlandıktan sonra geri dönüştürülmüş metaller, yeniden kullanım için fabrikalara ve ilgili yerlere gönderilir.