Blog

Atık Pil Toplamak Neden Önemlidir?

Topraklarımızı zehirleyen maddelerin başında gelen atık piller en önemli çevrecilik konularından biridir. Atık piller toplanmalı ve doğada bırakılmamalıdır.  Çünkü toplanmadıklarında hem doğada hem de toplum sağlığında bozulmalar başlar. Peki, Atık pilleri toplamak neden önemlidir?

Çevrecilik ve geri dönüşüm bilincinin artması ile artık herkes çöplerini atık kutularına atmaya özen gösteriyor. Piller ise kumandadan oyuncağa, saatten aydınlatmaya birçok alanda hayatımızın önemli bir parçası oluyor. Bugün en sık kullandığımız ürünlerin başında piller de geliyor. Ancak bu piller kullanıldıklarında eğer dikkat edilmezse çok zararlı birer atığa dönüşüyor. Bu da doğal kaynakların zarar görmesi; toprağın ve suların kirlenmesi anlamına geliyor. Atık piller doğaya ve toprağa karıştığında, zararlarının onlarca yıllar içinde ortadan kalktığını biliyor muydunuz? İşte bu nedenle artık her mahallede, sokakta, apartmanda ve işletmede pil atık kutuları bulunuyor. Peki, atık pil toplamak neden önemlidir? 

 

Atık Pilleri Toplamanın Önemi

Piller ülkemize ithalat yolu ile gelir ve içerilerinde ağır metaller ve hatta az miktarda da olsa cıva bulunuyor. Gelişen teknoloji ile doğaya daha az zarar veren piller üretilmeye çalışılsa da atık pillerin zararı tamamen kaybedilemiyor. İçeriğinde karbon, çinko, demir, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum, bakır ve alüminyum gibi ağır metalleri bulunduran piller doğaya karıştığında toprakları ve suları büyük oranda zarar uğratıyor. Unutmayın, içinde pil olan bir su kesinlikle içilemez. Esasında içinde pil olan suda yetişmiş bir deniz canlısını yemek de sağlıklı değildir. Bir araziye pil atıldığında o arazide yetişen bitkilerde de pil atıklarına rastlanıyor. Özellikle organik tarımda bu konuya hassasiyet gösteriliyor.

 

Doğal kaynakların daha verimli kullanılabilmesi ve geleceğimizi korumak için atık pilleri biriktirip, atık pil kutularına çok çok önemli. Bu şekilde atıklar yüzde yüz oranla geri dönüştürülebiliyor. Eğer çevrenizde atık pil kutusu bulamıyorsanız, elektronik marketlerde atık pil toplama kutuları mutlaka yer alır ve atık pillerinizi oralara teslim edebilirsiniz.

 

Pil yapımında kullanılan malzemeler

  • Karbon-Çinko (Uzun Ömürlü): En ucuz ve maliyetsiz olan pillerdir. Enerjileri yüksek değildir ama çok uzun süre kullanılırlar. Saatlerde ve uzaktan kumandalarda bu piller tercih edilir.
  • Alkalin: Birinci tip batarya ailesi içinde en çok kullanılan türü çinko-alkalin manganaz dioksid pilidir. Birden fazla alkaline pil kullanıldığında yüksek enerji sağlanabilir. Kullanım ömrü de uzundur.
  • Lityum Piller: Geleneksel sıvı elektrolit pil sistemlerine göre daha iyi performans sağlarlar, bu nedenle de daha çok tercih edilirler. Ebatları genel olarak küçüktür.
  • Nikel-Kadmiyum: Yapı olarak sağlam ve güvenli bir kullanım deneyimi sağlarlar. Kullanım süresi kısadır, bu da sıklıkla şarj edilmelerini gerektirir.
  • Nikel-Metal Hidrit: NiMH piller NiCd pilleri ile aynı voltajı üretseler de yüzde 30 daha yüksek bir kapasiteye sahiptirler. Yüksek akım verirler ve uzun ömürlüdürler.
  • Lityum-İyon: Şarj edilebilir pil teknolojileri arasında geliştirilen en son buluş bu pil çeşididir. NiMH’ ye göre en az yüzde 30 daha hafiftirler ve yüzde kırk daha fazla kapasiteyle çalışırlar.

Atık Pil Kutularını incelemek ve satın almak için hemen TIKLAYIN.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir